Wanneer beginnen met buxusrups bestrijden
Een buxusrups is een rups die na verloop van tijd verandert in een buxusmot. Deze soort rups is per ongeluk vanuit Azië naar Nederland gekomen bij de import van Aziatische planten. De vlinderfamilie waar de buxusmot onder valt wordt dan ook gezien als een invasieve soort.
Aangezien de buxusmot en buxusrups hier geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze zich zonder problemen razendsnel verspreiden. Voor een buxus is de buxusrups een grote bedreiging, omdat deze de buxus van binnenuit langzaam kaalvreet. Als u niet op tijd herkent dat u last heeft van buxusrups loopt u zelfs het risico dat de buxus dusdanig is aangetast dat deze dood gaat. De buxusrups bestrijden is dus nodig om de haag in leven te houden.
De periode dat de buxusrups actief is, begint eind April/begin Mei. Deze periode gaat vervolgens door tot eind September/begin Oktober. Voordat je het weet hebben deze beestjes de hele buxus kaalgevreten. Het is dus zaak dat je op tijd begint met het buxusrups bestrijden.
Benieuwd wanneer je moet beginnen met buxusrups bestrijden? Wij hebben er een hele blog aan besteed. Het eerste motje van de buxusrups komt in mei. Je kunt deze herkennen aan witte vleugeltjes met een bruine rand. De totale spanbreedte van de buxusmot is ongeveer 4 cm. De buxusmot leeft ongeveer 10 dagen, dus het is verstandig om op tijd te beginnen met de buxusmot bestrijden.
Je kunt het mannetje vangen met een monitoring val Topbuxus . Hiermee voorkom je dat het mannetje de eitjes bevrucht. De eitjes worden in deze korte periode meestal in kleine groepjes afgezet onderaan het blad van de buxus.
Als de eitjes zijn uitgekomen dan krijg je jonge buxusrups. Je herkent de jonge buxusrupsen aan een vuile kleur geel en een bruine streep over de hele lengte van de buxusrups. De rups is dan ongeveer 5 mm groot. Als de buxusrups volgroeid is dan heeft hij een zwarte kop en een felgroen lichaam van zo'n 4 cm lang. Na ongeveer 30 dagen is de buxusrups uitgegroeid is hij klaar om te gaan verpoppen. Dit is echter wel afhankelijk van de temperatuur, het kan dus iets korter duren maar ook langer.
Als de buxusrups een pop is geworden dan kun je deze herkennen aan een felgroene kleur met donkere strepen. Als de pop ouder wordt, kan de kleur veranderen naar een crèmekleurige kleur.
Buxusrups bestrijden met Ecostyle Rupsvrij
Was voorheen van Topbuxus Xentari en Topbuxus Anti-Rups
Ecostyle Rupsvrij en Topbuxus Anti Rups is een biologische insecticide voor buxusrups bestrijding op basis van de Bacillus Thuringiensis stam Kurstaki Het micro-granulaat met de nodige hoeveelheid water vermengen:
Ecostyle Rupsvrij 7,5 gr oplossen in 10 liter water is goed voor 100 m² (1 zakje van 2,5 gram Ecostyle Rupsvrij oplossen in 3,3 Liter water is voldoende voor 33m² Buxus).
Ecostyle Rupsvrij 25 gr / xentari behandeld zijn. Via enzymatische afbraak in de maag van de rups worden de eiwitkristallen van de Bacillus Thuringiensis afgebroken tot toxinen. Deze toxinen binden zich aan receptoren op de darmwand en doorboren deze ook. De rups wordt volledig aangetast en sterft uiteindelijk. Hoewel het enkele dagen kan duren voor de rups sterft is Ecostyle Rupsvrij Xentari zeer efficiënt en effectief. 1 à 2 uur na de opname van Ecostyle Rupsvrij door de rups stopt de rupsenvraat en dus de schade aan de buxus. Let op: de rupsen sterven pas nadat zij van het behandelde blad gegeten hebben. Soms beginnen de rupsen niet direct te eten, deze zullen dus niet direct sterven maar richten ook nog geen schade aan.
U kunt gerust Ecostyle Rupsvrij kopen omdat het een biologisch middel is dat niet schadelijk is voor mens en milieu. Ook de natuurlijke vijanden van de rups zoals sluipwespen, vliegen, bijen en mijten worden niet door het middel aangetast.
Toepassen bij een temperatuur vanaf 15° C In de regel wordt tussen 1 en 2 weken later een tweede behandeling uitgevoerd om de rupse
nplaag definitief te stoppen. Kan in combinatie met TOPBUXUS HEALTH-MIX gemengd worden.
Ga steeds voorzichtig om met bestrijdingsmiddelen, Voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing en productinformatie lezen!
XenTari kopen kan niet meer bij buxus-rups, daarom verkopen wij dus niet meer aan particulieren in Nederland en bieden daarom het alternatief Ecostyle Rupsvrij aan met dezelfde werking als XenTari®
Ecostyle Rupsvrij is ingeschreven bij het ctgb onder toelatingsnummer 15977
Ecostyle Rupsvrij Bekijk dit product
Buxusrups herkennen
Om te weten wanneer je moet beginnen met buxusrups bestrijden moet je deze eerst signaleren. Voor iedereen die de buxusrups nog niet herkent leggen wij uit waar je een buxusrups in je buxus aan kunt herkennen. Wat het eerst opvalt zijn de aangevreten bladeren van de buxus. Meestal beginnen de rupsen eerst aan de jonge toppen en daarna pas het oudere blad. Omdat het vaak gaat om grote getalen rupsen, kan de plant snel worden kaalgevreten. Soms is dit een kwestie van dagen. Zie je niet direct een rups? Kijk dan naar andere signalen die duiden op de aanwezigheid van rupsen. Zie je tussen de takken een soort spinrag? Dat is vaak van een rups. In sommige gevallen vind je de pop tussen dat spinsel. Iets anders wat opvalt is een groene moes van aangevreten blad. Dit zijn de uitwerpselen van de rups die hoofdzakelijk uit buxusblad bestaan.
Aangevreten bladeren, spinsel en eitjes duiden op aanwezigheid van de buxusrups. Herken dit op tijd en begin met bestrijden.
De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een onopvallend bruin-grijs vlindertje en familie van de grasmotten. Deze soort komt oorspronkelijk uit China en is per ongeluk een keer meegekomen met een zending buxusplanten, de buxusmot heeft zich intussen al behoorlijk verspreid over West- Europa. De mot vliegt vrij snel en is te herkennen door de semi-transparante vuilwitte kleur en licht bruine randen aan de vleugels. Tussen April en September kan de mot 2 tot 3 generaties hebben, de eitjes worden gelegd tussen het blad en de rups eet van binnenuit ongemerkt van het blad. De rups is felgroen met zwarte strepen aan de zijkant en zwarte punten bovenop, totale lengte ca. 2 cm, ook de kop is zwart. De rups overwintert als pop tussen de dichte takkenstructuur van de buxus. Ondanks dat Buxus voor veel dieren giftig is leeft de buxusmot specifiek op Buxus sempervirens, door de grote aantallen buxus (hagen) kan de mot zich snel verspreiden, voortplanten en is er veel voedsel.
De buxusmot herken je aan de transparante en bruine kleuren
Heeft je buxus nog geen last van de rups? Houd hem dan goed in de gaten. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit en verwijder dit zo snel mogelijk. Dit spinsel vindt de buxusmot namelijk een heel fijne plek om eitjes te leggen. Jonge buxusrupsen overwinteren in een cocon en kunnen tot wel -10 graden vorst verdragen! Dus de strenge vorst van afgelopen periode heeft niet geholpen. Controleer je buxus boompjes dus regelmatig!
Herstel van de buxus
Aangezien de buxusrups enkel de bladeren opeet en de plantenwortel niet aantast, zullen de buxusplanten het jaar nadien opnieuw recupereren mits je uiteraard ook de nodige maatregelen treft om de rups en de mot een halt toe te roepen.
Veel succes met de bestrijden van de ongewenste rupsen in uw buxus. Heeft u na het lezen van deze blog toch nog vragen over buxusrups bestrijden neem dan gerust contact op.
Michel den Arend
Geplaatst op zaterdag 13 april 2024 10:04
Goedemorgen Bedankt voor uw bericht. De vogels gaan niet dood als ze een ruosnetenndie bespoten is met ecostyle rupsvrij.
Bemesten kunt u nu nog doen en dan pas in juni juli weer.
Mvg
Michel
Toon meer